Kategorier
Fönster

Lys upp mörka rum som saknar fönster

Utan fönster som släpper in solljus blir ett rum väldigt mörkt. Med riktigt bra belysning kan det ändå bli tillräckligt ljust, men man kan också fundera på andra lösningar för ett ljusare hem.

Har du tänkt på hur mycket fönster faktiskt gör för en bostad? Har man levt i en bostad där det finns rum utan fönster så är det något man troligtvis har reflekterat över. Visst kan man lysa upp ett rum med hjälp av lampor, men saknas fönster helt krävs ganska ordentligt med belysning för att rummet ska kännas ljust.

Även om rummet har en öppning mot ett annat rum så att lite ljus sipprar in, kan det bli ganska mörkt och krävas mycket belysning. Ett sådant rum funkar för att bara ta det lugnt och slappa i, men det blir desto mer ansträngande för ögonen att till exempel läsa eller handarbeta. För att inte tala om att jobba eller studera.

Ett extra fönster inne i bostaden?

Om ett rum helt saknar ytterväggar där fönster kan placeras så är det svårt att få in solljuset direkt i rummet. Men man kan istället vara kreativ och fundera på om det finns andra lösningar. Går det att öppna upp planlösningen och ta ner en del av en vägg? Eller varför inte sätta in ett fönster mellan två rum, så att rummets gränser bibehålls men man samtidigt får en ljusare och mer öppen känsla i bostaden? Om man funderar lite så hittar man kanske en kreativ lösning som funkar i just den egna bostaden.